OKJ látszerész és optikai árucikk-kereskedő felnőtt képzés

Jelentkezési Lap

Nyilatkozat

Képzési program

Szakmai vizsgakövetelmény

Komplex szakmai vizsga tételsora

Alapadatok
A szakképesítés azonosító száma: 54 725 08

Megnevezése: Látszerész és optikai árucikk-kereskedő

A szakmacsoport száma és megnevezése: 19. Egyéb szolgáltatások

Ágazati besorolás száma és megnevezése: XXIX. Optika

Szint: emeltszintű szakképesítés, amellyel fizikai és szellemi munkát is igénylő munkakört lehet betölteni. Mesterszakma épül rá (MKIK).
Betölthető foglalkozás: Látszerész (FEOR 3335)
Felelős minisztérium:  Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)
Szakmai és vizsgakövetelmény rendelet: 25/2017. (VIII. 31.) NGM rendelet a nemzetgazdasági miniszter hatáskörébe tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet módosítása

Képzési adatok

– Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben (nappali képzés, 2 év) és iskolai rendszeren kívüli felnőttképzésben (800-1000 óra)

– Képzési idő iskolánkban, iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben: 860 óra (szakmai vizsgával együtt maximum 1,5 év)

– Elméleti képzési idő aránya: 30%

– Gyakorlati képzési idő aránya: 70%

Feltételek
– Érettségi végzettség

– Gyakorlati hely (gyakorlati oktató az lehet aki: vagy mestervizsgával rendelkezik, vagy szakirányú felsőfokú végzettsége (optometrista) és legalább két éve látszerész, vagy bármilyen felsőfokú végzettsége van és legalább 5 éve látszerész, vagy 60. életévét betöltött látszerész)

– Szakmai alkalmassági orvosi vélemény

A szakképesítéssel rendelkező képes:

– tájékoztatást adni a szemüvegkeretekről, kontaktlencsékről, napszemüvegekről, egyéb optikai és meteorológiai termékekről

– elkészíteni a megrendelt szemüveget és átadni a vevőnek

– kontaktlencse-ápolószereket és tartozékokat forgalmazni

– beszerzési, készletezési, raktározási, értékesítési tevékenységet végezni

– ellátni az üzlet/telephely/szalon szabályszerű üzemeltetésével kapcsolatos feladatokat

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

Felméri a vevő igényeit az új szemüvegével kapcsolatban. Tájékoztatást ad a látásvizsgálatról, értelmezi és ellenőrzi a vizsgálati eredmény, illetve szemüvegvény adatait.
Tájékozódik a vásárló meglévő szemüveglencséjének optikai adatairól, típusáról, annak felületkezeléseiről. Segíti az optikailag legmegfelelőbb szemüvegkeret kiválasztását, az optikailag legmegfelelőbb szemüveglencse-típus kiválasztását. A kiválasztott szemüvegkerethez és a dioptriához megfelelő lencséket, felületkezeléseket ajánl. A kiválasztott szemüvegkeretet archoz igazítja és a megfelelő jelöléseket a lencsén elvégzi. Megállapítja a megrendelt lencse optimális átmérőjét. Tájékoztatást ad a szemüvegkeret és a lencsék árairól, kedvezményeket, akciókat ajánl. Felveszi a megrendelést és kitölti a munkalapot, tájékoztatja a vásárlót a szemüveg elkészülésének időpontjáról. A megrendelt szemüveg mellé pótszemüveget ajánl. Formára csiszolja a kiválasztott lencséket. Speciális furatokat, nútot készít. Keretbe foglalja a lencséket. Megtisztítja a szemüvegkeretet, szemüveglencsét. Elvégzi az alapbeállítást, ellenőrzi az elkészített terméket. Megállapítja a javítás módját, közli a vevővel a javítás árát, tájékoztatja a vevőt az esetleges egyéb lehetőségekről. Javítási munkát végez. Adaptálja a szemüveget optikai, anatómiai és esztétikai követelmények szerint. Megfelelő távolságokra elvégezteti a látáspróbát. Felhívja a figyelmet a szemüveg helyes használatára és karbantartására. Kiegészítő termékeket ajánl. A kontrollvizsgálatról, illetve ismételt rendelhetőségről tájékoztat. Tájékoztatást ad a kontaktlencsék előnyös tulajdonságairól. Kontaktlencséhez higiéniás és ápolási tanácsadást nyújt. Kontaktlencse folyadékot és egyéb addicionális terméket ajánl.
Betanítja a kontaktlencse felhelyezését és levételét, szakszerű tanácsot ad a tárolásra, tisztításra vonatkozóan. Ismerteti a távcső, látcső típusokat, azok jellemzőit, a meteorológiai eszközök működését, helyes használatát. Bemutatja a látássegítő eszközök használatát, kezelését. Tájékoztatást ad a szem védelmét biztosító szemüvegekről, a napvédő lencsékről, napvédő szemüvegekről.

Képességek, tulajdonságok:
udvariasság
türelem
precizitás
megfigyelőképesség
logikus gondolkodás
kommunikációs készség
kézügyesség
kapcsolatteremtő képesség
figyelemkoncentráció
fejlődési (tanulási) képesség
empátia
együttműködési készség