OKJ látszerész és optikai árucikk-kereskedő felnőtt képzés

Alapadatok
– OKJ-szám: 54 725 08
    – Nyilvántartási szám: E000302/2014
    – Képzési program nyilvántartásba vételi száma: E-000302/2014/A001
– Szakmacsoport: Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció
– Szint: középszintű szakképesítés, amellyel fizikai és szellemi munkát is igénylő munkakört lehet betölteni. Mesterszakma épül rá (MKIK).
– Betölthető foglalkozás: Látszerész (FEOR 3335)
– Felelős minisztérium: SZMM
– Szakmai és vizsgakövetelmény rendelet: letöltés(pdf)Képzési adatok
– Képzési idő: maximum 1,5 év (felnőttképzésben legfeljebb 2000 óra)
– Lehetséges képzési forma: iskolai rendszerben és felnőttképzésben is tanulhatóFeltételek
– Szükséges iskolai végzettség:
     – Gyakorlati hely
     – Szakmai alkalmassági orvosi vélemény

Képességek, tulajdonságok
udvariasság
türelem
precizitás
megfigyelőképesség
logikus gondolkodás
kommunikációs készség
kézügyesség
kapcsolatteremtő képesség
figyelemkoncentráció
fejlődési (tanulási) képesség
empátia
együttműködési készség

A látszerész és optikai árucikk-kereskedő kereskedelmi tevékenység keretében bemutatja a fényképezőgépek (analóg, digitális) működését, használatát. Fényképezőgépbe filmet, elemet, memóriakártyát ajánl, cserél. Fényképezőgéphez kiegészítő cikkeket, objektíveket, vakukat stb. ajánl.

Fényérzékeny anyagokat forgalmaz, ajánl. Ismerteti a digitális képek megjelenítésének eszközeit, használatát.
Átveszi a fotóamatőr munkákat, az elkészült képekről – felvételkészítési hibákról – igény szerint felvilágosítást, tanácsot ad.
Felméri a vevő igényeit az új szemüvegével kapcsolatban. Tájékoztatást ad a látásvizsgálatról, értelmezi és ellenőrzi a szemüvegvény adatait.
Tájékozódik a vásárló meglévő szemüveglencséjének optikai adatairól, típusáról, annak felületkezeléseiről.
Segíti az optikailag legmegfelelőbb szemüvegkeret kiválasztását, az optikailag legmegfelelőbb szemüveglencse-típus kiválasztását.
A kiválasztott szemüvegkerethez és a dioptriához megfelelő lencséket, felületkezeléseket ajánl. A kiválasztott szemüvegkeretet archoz igazítja és a megfelelő jelöléseket a lencsén elvégzi. Megállapítja a megrendelt lencse optimális átmérőjét. Tájékoztatást ad a szemüvegkeret és a lencsék árairól, kedvezményeket, akciókat ajánl. Felveszi a megrendelést és kitölti a munkalapot, tájékoztatja a vásárlót a szemüveg elkészülésének időpontjáról.
A megrendelt szemüveg mellé pótszemüveget ajánl.
Formára csiszolja a kiválasztott lencséket. Speciális furatokat, nútot készít. Műanyag lencséket felületi színezéssel lát el, keretbe foglalja a lencséket. Megtisztítja a szemüvegkeretet, szemüveglencsét.
Elvégzi az alapbeállítást, ellenőrzi az elkészített terméket. Megállapítja a javítás módját, közli a vevővel a javítás árát, tájékoztatja a vevőt az esetleges egyéb lehetőségekről. Javítási munkát végez. Adaptálja a szemüveget optikai, anatómiai és esztétikai követelmények szerint. Megfelelő távolságokra elvégezteti a látáspróbát.
Felhívja a figyelmet a szemüveg helyes használatára és karbantartására. Kiegészítő termékeket ajánl. A kontrollvizsgálatról, illetve ismételt rendelhetőségről tájékoztat. Tájékoztatást ad a kontaktlencsék előnyös tulajdonságairól. Kontaktlencséhez higiéniás és ápolási tanácsadást nyújt. Kontaktlencse folyadékot és egyéb addicionális terméket ajánl.
Betanítja a kontaktlencse felhelyezését és levételét, szakszerű tanácsot ad a tárolásra, tisztításra vonatkozóan. Ismerteti a távcső, látcső, mikroszkóp típusokat, azok jellemzőit a meteorológiai eszközök működését, helyes használatát. Bemutatja a látássegítő eszközök használatát, kezelését. Tájékoztatást ad a szem védelmét biztosító szemüvegekről, a napvédő lencsékről, napvédő szemüvegekről.